Reintegrációs tréning (2014. január 6-10. és 13-17.)

Beszámoló a TÁMOP – 1.4.1 – 11/1 – 2012 -0037 számú „Szövétnek I. Közösségi foglalkoztatási kezdeményezés az Ős – Dráva Program 20 településén” projekt keretén belül a Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont által megvalósításra kerülő Reintegrációs tréningről

Sok olyan probléma merül fel, különösen a hátrányos helyzetű településeken, amelyek akadályozzák a munkaerőpiacra való visszatérést. A tréning összeállítása során a motiváció és az alapvető munkakultúra mellett elsősorban önismerethez szükséges gyakorlatokat, elméleti anyagokat ismertek meg a tréningen. Megtanulták azt, hogyan tudnak saját esélyeiken javítani. Az ilyen alapvető értékek a kommunikációs és a kapcsolatteremtő készség vagy a kitartás, ami mindenkiben megvan valamilyen szinten, de esetenként szükség lehet rá, hogy ennek minőségére rá kell ébreszteni a motivált álláskeresőt. A munkaerőpiacra való visszakerülést nagyban akadályozza az, hogy saját képességeiket rosszul mérik fel.

A tréning célja az volt, hogy egyénre vonatkozóan következzen be minőségi javulás a személyes hozzáállás fejlesztésével, konkrét személyiségfejlesztési célok megfogalmazásával. A fő cél elsősorban az volt, hogy a résztvevők saját élményt nyújtó gyakorlatokon keresztül ismerkedjenek meg a munkaerő – piacon elvárt fontos kommunikációs technikákkal, konfliktushelyzetek kezelési módjaival, illetve az önismerettel.

Írta:
Niedermüller Renáta Johanna
munkavállalási tanácsadó/ tréner