Résztvevők beszámolói

Hamarics Károly (21), Baranyahídvég

Erdőművelő, méhész

- Milyen tapasztalatai vannak a képzéssel kapcsolatban?

- Sok új dolgot megtanultam, jó a társaság, új ismeretségeket kötöttem. Az erdész és méhész vonal különösen is érdekel.

- Mik a tervei a képesítéssel?

- Egy pár méh családot tartanék otthon saját célra. Az erdőápolásnál a gépekkel végzett feladatok érdekelnek, és hasznosnak tartom.

- Milyen hosszú távú tervei vannak?

- Otthon a családi gazdaságot szeretném fejleszteni, földekkel és állatokkal foglalkozunk jelenleg is. A fiatal gazda pályázaton szeretnék részt venni, és önfenntartóvá válni. A tudásomat ezen felül is szeretném bővíteni egy erő- és munkagép szerelői végzettséggel, hogy egy otthoni műhelyt üzemeltessek.

- Miért szeretné itt megalapozni a jövőjét?

- Mert sok lehetőséget látok a mezőgazdaságban, közel vannak a földek, illetve a környék munkagépeinek javítását is szívesen vállalnám. Szeretek a mezőgazdasággal és ágazataival foglalkozni, és érdekel is a téma.


Kántor Gábor (30), Baranyahídvég

Víziközmű-építő

- Ön szerint az elméleti és gyakorlati képzés megfelelő összhangot képez-e a projektben?

- Igen, az elméleti és gyakorlati képzés fedi egymást és a gyakorlatban is tudjuk hasznosítani az elméleti órákon halottakat. Élvezném, ha ezt a szakmát, amit szeretek és ami érdekel, akár 1 éven keresztül tanulnánk. A képzés közben kézhez kapott megélhetési támogatás is fontos természetesen számomra, de e nélkül is nagyon szeretem ezt a képzést.

- Mit szeretne elérni ezzel a végzettséggel?

- Szeretnék olyan munkaadónál elhelyezkedni, ahol ezt a szakmát alkalmazni tudom: elsősorban a vízügyi igazgatóságnál vagy az önkormányzatnál. Felelősségteljes munkáért versenyképes bért szeretnék kapni.

- Mennyiben felel meg a képzési program az előzetesen vártaknak?

- Teljes mértékben: a képzés során  olyan részletes ismereteket kapunk, amelyek elsajátítása a területen irányítói munkára is felkészít. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire összetett képzésben veszünk majd részt.

- Mit gondol magáról a „SZÖVÉTNEK I.” projektről?

- Egyfelől fontos kiemelni, hogy piacképes szakmát ad, amelyhez kapcsolódóan nagyon szép összeggel támogatják a tanulmányainkat. Meg vagyok elégedve tehát a projekt által nyújtott lehetőségekkel és a csapat is nagyon jó. … és különben is: a jó pap is holtig tanul…

- Mennyire tartja hatékonynak a projekt során alkalmazott munkaerő-piaci mentorálást? Mit gondol a mentorok tevékenységeiről?

- A projekt keretei között dolgozó munkaerő-piaci mentorok mindenben segítenek, amiben csak tudnak, s megnyugtató számomra, hogy mindenben számíthatok a támogatásukra: közreműködnek a „papírmunkában”, az adminisztrációban, ha kell, önéletrajzot vagy referencia levelet segítenek összeállítani, illetve rendelkezésre állnak az álláskeresésben.

- Milyen változást hozott a projekt a mindennapjaiban?

- Új embereket ismertem meg, újra tanulhatok, s a munkavállalásra való felkészülés egyben felelősség-, illetve kötelességtudatot is ad az embernek.


Knapp Ferenc (28), Tésenfa

Erdőművelő, méhész

“A tréning után nagyon jól összecsiszolódott a társaság, a csapat. Oktatóink jól képzettek, és ezáltal nagyon sok hasznos dolgot tanulhattunk tőlük, amit már a mostani minden napjaimban is kamatoztatni tudok. A képzés sikeres elvégzése után remélem sikerül elhelyezkednem a munkaerőpiacon az itt tanultakat kamatoztatva. Saját lábamra szeretnék állni mint őstermelő és mint vállalkozó. A tanfolyam elvégzése után pályázni is szeretnék mint méhész. Megtisztelő, hogy részese lehetek a projektnek, és az itt megszerzett tudást majd a való életben is tudom érvényesíteni.”


Lehőcz Erika (29) és Magyarics Katalin (30)

Víziközmű-építők

- Hogy érzik magukat a képzésen, a víziközmű-építő csapatban?

- M.K.: Bár eleinte tartottam tőlük, utóbb mégis kellemesen csalódtam a képzési programban többséget alkotó fiúkban, akik nagyon előzékenyek és udvariasak. Ma például megköszöntöttek nőnap alkalmából.

- L.E.: Jó velük dolgozni, nem tudok rosszat mondani róluk.

- Hogyan birkóznak meg a férfiasnak számító szakma elsajátításával?

- M.K.:  A mai világban szerintem nem különülnek el egymástól már olyan élesen a korábban még egyértelműen férfi és a női szakmák. Másfelől a helyzetünkből is adódik, hogy vállaljuk a képzésben való részvételt, ami azzal is jár, hogy nőként ásót ragadunk.

- Mit kaptak eddig a „SZÖVÉTNEK I.” projekttől, milyen változást hozott az életükben, és mit várnak a továbbiakban tőle?

- M.K.: Lehetőséget kaptunk, hogy javítsunk a helyzetünkön, hogy kitörjünk abból a léthelyzetből, amiben eddig voltunk. A korábbiakban közmunka programban vettünk részt. Jelenleg a projektben való képzéseken és támogatott foglalkoztatásban való részvételt követően talán több lehetőségünk adódik majd az elhelyezkedésre.

- L.E.: Sok tapasztalatot szereztem mind az elméleti képzés, mind pedig a hozzá kapcsolódó gyakorlat során a projektben. A képzés végén szeretnék elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

- El tudják képzelni, hogy víziközmű-építőként dolgozzanak?

- M.K.: Határozottan igen.

- L.E.: Igen.

- A képzés során az elméleti megalapozás megfelelő összhangot képez a gyakorlati résszel?

- M.K.: Igen, teljesen fedik egymást. Az elméletből számos momentumot tudunk hasznosítani a gyakorlatban. Az előző munkahelyen például a gyakorlati elemek nagyobb részét alkalmaztuk, mégsem tudtuk volna megmondani, hogy miért így vagy úgy kell az adott tevékenységet kivitelezni. A projektben megismert elméleti oktatás így választ adott számos kérdésre.

- Mi a véleményük a munkaerő-piaci mentorok munkájáról?

- L.E.: Meg vagyok elégedve a munkájukkal, mindvégig pontosan tájékoztattak a projekt várható fejleményeiről.

- M.K.: Nagyon emberségesen bánnak velünk a mentorok, bátran fordulhatunk hozzájuk a problémáinkkal. Nem érzem kellemetlennek, ha segítséget kérek tőlük, illetve a munkahely keresést is könnyebbnek látom a közreműködésükkel.


Váradi Pál (26), Piskó 

Víziközmű-építő

“Jól éreztem magam a reintegrációs tréningen. A tanárnő nagyon kedves és segítőkész volt, aki feladatok, játékok segítségével próbálta összekovácsolni a csapatot, ami szerintem sikerült is neki. Élveztem mind az egyéni és a csapatfejlesztő játékokat is. Örülök, hogy bekerültem a programban és ennek a részese voltam, sokat segített önmagam megismerésében is.”