HR tevékenységek kiszervezésének értékelő kutatása

Bevezetés

Az elmúlt években Magyarországon is egyre gyakoribbá vált, hogy a vállalatok, vállalkozások kiszervezik HR tevékenységüket. Ez, a nemzetközi gazdasági életben újnak cseppet sem nevezhető alternatíva lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy erőforrásaikat és energiájukat az emberi erőforrásokhoz kapcsolódóan olyan területeken fektessék be, amelyek hatékonyságnövekedést, teljesítményjavulást, versenyképesség-fokozódást eredményeznek.

A HR tevékenységek kiszervezésének minél nagyobb elterjedése ellenére eddig nem készült átfogó tanulmány arról, hogy a magyarországi vállalkozások hogyan viszonyulnak a kiszervezéshez, és az eddig szerzett gyakorlat alapján milyen pozitív és negatív tapasztalatokra tettek szert.

A Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Human Exchange Emberi Erőforrás Fejlesztő és Tanácsadó Alapítvány közösen azzal a szándékkal fogott bele a 120 vállalkozást érintő kutatásba, hogy megvizsgálja, mely területeken, és milyen okból választják a vállalatok az outsourcing kínálta lehetőségeket, illetve hogy milyen elvárásaik vannak a kiszervezett szolgáltatásokkal kapcsolatban. A kutatás eredményeiből készült tanulmány is egy remek benchmark lehetőséget nyújt a magyarországi vállalkozások számára, megismerhetik a más vállalkozásoknál alkalmazott legjobb gyakorlatokat, illetve hasznos információkat kapnak a más vállalatoknál szerzett tapasztalatokról.

A Pannonjob Humán Szolgáltató és Tanácsadó Kft. szempontjából a tanulmány legfontosabb célja az, hogy további információkat szerezzen a cégünk által is nyújtott outsourcing szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárásokról. A kutatás eredményei kiindulási alapot jelentenek ahhoz, hogy folyamatosan fejleszthessük szolgáltatásainkat a felmérésben résztvevő cégek által megfogalmazott elvárasoknak megfelelően.

Az outsourcing által érintett legjellemzőbb területek a bérszámfejtés, munkaerő-kölcsönzés, illetve -közvetítés, valamint a tréningek szervezése és lebonyolítása. A vállalatok azonban gyakran fordulnak külső szolgáltatóhoz a juttatások és a cafeteria rendszer, a kompetencia menedzsment, a munkakör értékelés, a szervezetfejlesztés területén is.

A kutatás során alkalmazott módszertan

A vizsgált vállalkozások viszonylag széles spektrumon helyezkednek el, méret, árbevétel és a tevékenységek jellege szerint is illeszkednek a hazai gazdasági szervezetek sokszínűségéhez. Egyszerre két típusú adatfelvételi eljárás (személyes lekérdezés és online adatfelvétel) kombinációjával dolgoztunk.

A vizsgált vállalkozások átlagosan 15 éve működnek (szórás: 8 év), a legrégebbit 1967-ben, a legfiatalabbat 2007-ben alapították. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 319 fő, a szélsőértékeket egy főállású alkalmazott nélküli mikrovállalkozás, valamint egy közel 7000 főt foglalkoztató nagyvállalat képezte. A mintában szereplő vállalkozások által foglalkoztatott személyek száma a vizsgálat időpontjában 34 748 fő volt.

A kutatás során született eredmények összegzése pdf formátumban